Ooit gedacht aan een marathon in Riga, Letland ? Vast niet ! Ik ook niet, totdat Robert van der Gaag met het idee kwam om hier naar toe te gaan. Wat valt er nu zien in Riga was mijn eerste gedachten? Nou ik kan jullie vertellen: je kijkt je ogen uit, wat een “cultuur” ! En dat alles onder de bezielende leiding van onze eigen dag- en nachtgids: Robert!

We (Robert, Annemiek, Kelly, Martin en ikzelf) vertrokken op zaterdagochtend vroeg met airBaltic naar Riga de hoofdstad van Letland. Een vlucht van slechts iets meer dan twee uur. Gelukkig hadden we ons de laatste dagen goed voorbereid, dus korte broeken en T-shirts mee want er stonden tropische temperaturen op het menu. Leuk als toerist, maar als hardloper dachten wij daar toch anders over.

Nadat Robert en Annemiek zich hadden opgefrist in hun hotel en Martin de sleutels van ons appartement in “The Old Town” had ontvangen van de Letse “Svetlana” spraken we af bij de EXPO in het Radisson Hotel. Nadat we ons startnummer hadden opgehaald, doken we de Sky Bar van het hotel in op de 26e verdieping voor onze eerste cocktail, waarvan (bleek later) er nog vele zouden volgen…… Vanaf deze verdieping hadden we een prachtig uitzicht over de stad.

Zondag, D-day, marathondag. Dit betekende voor Kelly de halve marathon (i.v.m. andere hardloopwedstrijden in komende weken) en voor Robert, Martin en mijzelf de 42 kilometer. In Riga betekende dit 1 dan wel 2 rondjes.

De weersomstandigheden waren subliem …… 27 graden ! Niet echt dus ! Geen weer om een stukje te gaan rennen …. Dit bleek ook wel ! Een groot aantal lopers hielden het voor gezien naar 1 rondje (halve marathon) en veel EHBO-ers en ambulances waren zichtbaar aanwezig en noodzakelijk rond het parcours.

Onze verrichtingen? Als gevolg van de nodige fysieke problemen moest Martin helaas uitstappen, hield Robert het voor gezien na 1 rondje (halve marathon), finishte Kelly haar halve marathon in 1:53:21 en Erik de marathon in 3:56:31. Gezien de omstandigheden waren beiden content met deze eindtijden.

Prima georganiseerde marathon met veel drankposten, enthousiaste mensen langs het parcours, folklore en militairen die je extra water aanreiken.

Ja, en vanaf zondagmiddag tot en met woensdagmiddag was het vervolgens “cultuur” snuiven en de toerist uithangen onder een strakke blauwe lucht met temperaturen van 28 en 29 graden. Op de dag wist Robert ons te vermaken met zijn beroemde stadswandelingen (inclusief boottocht) en ook tijdens de avond- en nachturen kwam de echte levensgenieter naar boven . Het was me wel weer een uitje: LEKKER GELOPEN, veel gelachen, lekker gegeten, te veel gedronken en maar vooral veel plezier !!!

Wil je eens wat anders, in een leuke bijzondere stad … dan is Riga echt een aanrader !

Erik Westerhof.