LEKKER geschoten
LEKKER terugkijken?
Wil je oude foto’s nog eens bekijken en downloaden in hoge kwaliteit? Kijk dan hier in het archief!

Archief 2019

Met dank aan Petra van der Zande.

LEKKER teruglezen?
Wil je oude verslagen van “Onze Correspondent uit Delfgauw” nog eens teruglezen?

Download hier de PDF!

LEKKER verslag

In de Ruimte

De expat buurvrouw pauzeerde even tijdens haar uitleg via de on-line video buurt-borrel en nam een slok wijn.
Haar 9 jarige Brian zat in zn ruimtevaart fascinatie-fase en daarom hadden ze hem serieus aankeken en verteld dat hun huis de komende periode een ‘international space station’ was geworden.
Er was bovendien een gevaarlijk ruimte-virus en de krachtvelden hielden het niet.
Alleen voor het strikt noodzakelijke voedsel mocht er door haar een ruimtewandeling naar de supermarkt worden gemaakt. Het enige wat hielp was afstand houden tot andere mensen uit andere ruimteschepen. Hij mocht niet mee en moest het space station bewaken.
Hij pakte zijn speelgoedlaser, liep de tuin in en schoot een poes uit de carport: “landing dock secured
De tuinkraan herlaadde zijn laserwapen.

De hardloopkennis Milena uit Italië kwebbelde via de video-chat als een waterval. Ze hadden gelukkig een balkon in hun appartement. Politie en militairen patrouilleerden door de straten tijdens de lock-down. Behalve voor boodschappen mocht niemand naar buiten. De kinderen op de achtergrond hadden na twee weken gaten in de matrassen gesprongen.
De hardloopkriebels in haar benen namen in de loop van de dag toe. Het vakantiegeld had ze gereserveerd voor boetes.
Als een verboden liefde, had de heuvel achter haar appartement, de hele dag op haar gewacht.
Ondanks dat ze heel veel van haar man en kinderen hield trok ze haar loopschoenen aan en deed zachtjes de achterdeur achter zich dicht.

De lente-zon was verwarmend. M’n vrouw had me naar buiten gestuurd om te ontspannen “doe maar gewoon een rondje polder, daar zijn vast weinig mensen.”
Het was een gewone route die ik vaak liep; niet bijzonder. De jas kon uit.
In ziekenhuizen snakten mensen naar adem. Hardlopen tijdens een pandemie. Het enige wat ik kon doen was afstand houden, adem inhouden bij het passeren van sporadische wandelaars en daarna de longen met polder-lucht vullen.
Een boer sproeide poep.

Het was 15:00 lokale tijd. Hij mocht naar buiten en fietste op z’n ruimte-scooter met ridderhelm een rondje rond hun huizenblok. Z’n ruimtescooter zweefde feilloos op veilige afstand tussen de astroïden door die op mensen leken.

Ze kwam voldaan en ontspannen thuis van haar Italiaanse heuvelrondje en douchte af.
Wij arriveerden gelijktijdig bij onze carports. Hij deed z’n ridder-vizier omhoog en ik deed m’n hek open. Hij groette van veilige afstand. “All systems safe”, tot nu toe dan.

De benen voelden lekker.
Missions accomplished

Grrh

Zondag 29 maart, 08.00 zomertijd – loopspullen aan en lekker naar buiten! De zon schijnt en er staat een pittig windje. Eerst de wijk uit en dan tegen die wind in de polder door. Het rijk alleen, genieten van het riet, de grutto’s, scholeksters en lawaaierige ganzen. De flamingo’s zijn alweer een tijdje weg, maar dat mag de looppret niet drukken. Ik kom Hélène tegen op haar fiets en we maken een lange-afstandspraatje voordat we ieder weer verder gaan. Bochtje naar rechts, langer stukje rechtdoor en dan weer bochtje naar links en zo gaat ‘ie lekker in mijn rustige duurlooptempo. Tempo maken hoeft niet, genieten is belangrijk en dat lukt prima met dit mooie loopweer! Verderop zit een vogelaar door zijn verrekijker te turen, hij is zo gefocusd dat ‘ie geen tijd heeft om gedag te zeggen. Een wandelaar bij het bruggetje heeft dan weer wel tijd om te groeten. Altijd leuk, beetje vriendelijk contact onderweg. Met de wind in de rug gaat het zo goed dat ik besluit er nog een lusje aan vast te plakken. Klein maar fijn is dit mooie stukje Pijnacker – of is het Oude Leede, dat weet ik niet precies. Maar dat geeft ook helemaal niet, ik loop lekker door. Na nog een tunneltje en weer een bochtje naar rechts,begin ik aan het laatste stuk rechtdoor naar huis. Weer genoten en helemaal fris in mijn hoofd – nu genieten van een zonnige zondag! Tot gauw ziens lekkergelopen-familie!

Anne-Marie Nelck

Wanneer lopen we weer?

Omdat helemaal niet zeker is wanneer Lekker gelopen! weer met de zondag duurlopen kan starten, zit er helaas niets anders op dan individueel, voorzichtig en verantwoord, te blijven trainen.

Mooi is wel dat de (nieuwe) data voor de Amsterdam en Rotterdam marathon nu bekend zijn en de training(en) daarop kunnen worden afgestemd. Het schema daarvoor staat inmiddels op de site en is voor beide marathons, m.u.v. de laatste twee zondagen, gelijk. De officiële start is zondag 21/6, valt op vaderdag en begint bij de duivenclub als we dan weer in groepsverband mogen trainen.

Ook voor de trainingen tot aan de startdatum zijn in het schema duurloopafstanden opgenomen die je zelf kunt lopen. Zodra wij die weer met elkaar kunnen lopen, zullen we dat uiteraard berichten en maken we er een feestje van. De op de site eerder genoemde 5 april zal dat echter waarschijnlijk niet worden, maar . . .

blijf (lekker) lopen en doe vooral voorzichtig.

Bestuur Stichting Lekker gelopen!

Samen alleen Lopen

Afgelopen week was voor iedereen wennen; hulpverleners liepen op hun tenen; scholieren bleven verplicht thuis;  iedereen werd opgeroepen zo veel mogelijk thuis te werken. De minister van volksgezondheid zakte in elkaar vanwege het harde doorwerken. Winkels werden leeggekocht; Internet piepte&kraakte door de vele thuiswerkers, streaming kijkers en scholieren.
De minister-president en koning spraken ons vastberaden bemoedigend toe: Blijf rustig, hou afstand, blijf thuis en vermijd contacten.

Zondagochtend bleek het na wakker worden geen boze droom te zijn.
De crew kon uitslapen.

Vele lekkergelopers lieten on-line digitale hardloop sporen achter:
Dennis had zondagochtend de kleine nog even de fles gegeven en was daarna om 9:45 met buurmannen gaan boot-campen.
Maarten kon niet uitslapen en was om 9:44 toch maar gewoon 11km gaan hardlopen.
Robert, Ellen en Hieke hielden gepaste afstand en waren gewoon vroeg een rondje gaan rennen.
Anja koos voor uitslapen en was na de lunch in de volle lente-zon stevig gaan intervallen.
Andre had gisteren al hardgelopen en was vandaag voor het avondeten nog met z’n Marianne de rond de dobbeplas gewandeld.
Sandra had een race-fiets rondje Alphen a.d. Rijn gedaan.

Buitenlandse vrienden waren ook gewoon buiten: in België had een hond de tijd van z’n leven en werd over 12Km uitgelaten. In Dublin werd langs een kanaal hardgelopen. Strava-vrienden in Italië en Spanje lieten zich niet zien.

Zoals veel openbare gebouwen waren in Nederland deze week sportscholen gesloten. Naast het voor-de-TV-springen hadden veel mensen de hardloopschoenen als alternatief aangetrokken.
Er was nog nooit zoveel hardgelopen aan het einde van iedere werkdag als afgelopen week!

Vanmorgen koos ik voor een vroege bosrit op de MTB; De snelweg was om 7:30 geheel verlaten. Het bos werd net wakker en had getwijfeld over nachtvorst.
De mosbodem dampte en het licht scheen feeëriek door de bomen. Het thuiswerk stof werd afgeschut.
Het rook naar lente en aan het einde van de ochtend werd het bos overspoeld door honden die mensen uitlieten.
We wilden in heel Nederland naar buiten, en we ontvingen een NL-Alert bericht om vooral afstand te houden tot elkaar.
Een boswachter gaf aan dat we best naar het bos mochten; maar niet allemaal te gelijk.
Tja; hoe regel je zoiets? Hoe doen vogels dat ‘niet-botsen’ in een zwerm?

We vragen ons momenteel allen af hoe dit verder gaat. Mogen we nog rennen? Wat is verstandig Worden we ziek? Blijven we allemaal wel leven? Lopen we longschade op? Hoe lang gaat dit duren?

Wij besloten deze vragen even weg te laten wegvaren en sloten onze ogen.
We genoten na van die heerlijke vakanties en loopjes in verre steden.
We herbeleefden onze eigen Lekkere-loopjes waarbij het soms verschrikkelijk heet was; het stormde of juist beestachtig regende.

Beste loopvrienden, de komende periode zijn er waarschijnlijk veel momenten om de spieren goed te laten herstellen.
Als je dan toch mag en kan lopen, of je nu alleen loopt of samen op gepaste afstand loopt, loop verstandig en…
Loop vooral Lekker.

Grrh