Wat is er nu leuker dan spontaan je hardloopschoenen te pakken voor een duurloopje in een leuke stad ? Niets toch ? Zo gezegd, zo gedaan, dus nauwelijks een week voor de marathon van Barcelona op 10 maart besloot ik hierna toe te gaan. Dat hoefde ik maar één keer te zeggen tegen Martin Westerhof en Irene ten Donkelaar …… en we waren ineens met drie (wel zo gezellig!).  Zij hadden zich wel ingeschreven (en beschikten dus over een startnummer) maar zouden toch maar niet gaan. Zonde toch …. en wat waren ze achteraf blij dat ze toch waren gegaan.

Tja, maar waar haal je nu zo snel een startnummer vandaan als de online-inschrijving al is gesloten? Gelukkig had Martin Belgische connecties waardoor ik als Bjorn de Grande uit Mariakerke (België) aan de start kon verschijnen.

Vrijdag laat in de middag met een uur vertraging aangekomen in Barcelona maar dat mocht de pret niet drukken. Nadat wij hadden ingecheckt in het perfect uitgezochte appartement door Irene zochten wij de Expo op om alvast sfeer te proeven. Voor de Expo werden we opgewacht door een paarse golf ………. van allemaal vrouwen. Martin helemaal in zijn element natuurlijk. Helaas voor hem was het Internationale Vrouwendag en kwamen wij in een demonstratie terecht.

De sfeer tussen alle hardlopers doet je altijd goed, maar ineens realiseerde ik mij dat ik eigenlijk maar 5 keer getraind had in 3 maanden…… ach dat hardlopen is toch een mentaal dingetje dus ik dacht we zien wel.

Zowel Martin als Irene zijn niet alleen hardlopers bij Lekker Gelopen, maar ook bij de Koplopers. Van laatstgenoemde en wel specifiek een zogenaamde “Groep 2” bereikte mij nog wel eens berichten, waarvan ik dacht ….. hardloopclub of drankgroep? Nou ik kan jullie vertellen … de sangria vloeide rijkelijk gedurende dit weekend!

De zaterdag was rustdag. Lekker naar de playa onder de zon met 20 graden (in de wetenschap dat het in Nederland stormt). Palmboompje opgezocht en heerlijk tapas gegeten. Later op de dag gingen Martin en Irene nog lekker slenteren door de stad en zocht Erik nog buiten Barcelona een bekende  op.

Zondagmorgenvroeg werden we opgeschrikt door het bericht van de afgelasting van de CPC. Hadden wij toch maar de juiste keuze gemaakt……. Om 08.30 stonden wij klaar in onze startvakken, ik samen met Martin en Irene daar vlak achter. Om ons heen o.a.  hardlopers uit Peru, Mexico, Brazilië,  Australië, Nieuw Zeeland, kortom alle windstreken.  Onze poncho hadden we niet nodig, het was al warm genoeg. “Freddy” met de vertolking van “Barcelona” gevolgd door Coldplay zorgden voor de nodige adrenaline in onze lijven.

Martin zou op 4”40 per kilometer vertrekken immers Schoorl “ging ook zo lekker” (met belachelijk snelle tijd van 2:10). Martin zou Martin niet zijn als hij toch niet zou afwijken van zijn plan – natuurlijk wel sneller – het was notabene ook nog eens zijn 25e marathon! Deze moest natuurlijk wel de geschiedenisboeken ingaan. En dat zou ook gebeuren. Direct na het startschot vloog Martin weg! Lopend niet op 4”40 per kilometer maar laag in de 4” of zelfs hieronder….. “Dit ging wel lekker” zoals hij zelf zei tot een kilometer of 28 tot 30. Helaas was het hierna over als gevolg van kramp, maar wel erg nette tijd van 3:37:40! En Erik en Irene?  Die pakten het iets anders aan ….. gedoceerd gelopen onder een temperatuur van 21 graden en allebei een PR gelopen. Irene 4:07:19 en Erik 3:42:36.

Na afloop hebben wij onze prestaties natuurlijk gevierd en hierbij kwamen wij een aantal mede hardlopers tegen. Wij werden direct uitgenodigd om langs te komen voor de marathon in hun stad en zij wilden ook graag als onze gids optreden. Laat deze stad nou net ook op onze bucketlist staan…..

Barcelona……je was geweldig ! Welcome Tel Aviv !

Erik Westerhof